Skip to content
Paper icons created by Freepik - Flaticon

Artikler

Forældre til skolebørn er udsat for gruppepres – fra de andre forældre: Det er »ti år i Nordkorea«

Det er ikke længere kun børn, der er udsat for gruppepres i skolen. I dag gælder det også deres forældre. Dem, der råber højest, får lov at diktere alt fra alkohol til sukkerpolitik, siger ekspert.

Berlingske 04/02/2024: 

Kæft, trit og retning vs. moderne opdragelse: Er det bedsteforældrene eller forældrene, der er skurkene?

»Efter 30 år med det nye børnesyn på banen har meget ændret sig, og spørgsmålet er, om det overhovedet giver mening at tale om nyt og gammelt længere?,« skriver Maria Ørskov Akselvoll og Marie Tolstrup.

Berlingske 13/02/2024

Familielivet bremser oftest kvinders karriere

Kvinderne trækker fortsat det største læs i hjemmet – særligt mentalt. For Sandra Lynggaard er det tydeligt, at hun bliver mødt af andre forventninger end sin mand.

IDA.dk 04/03/2024

Det grænseløse forældreskab

En psykolog og en sociolog stiller i denne debatartikel skarpt på børnefamiliernes vilkår anno 2024. Bliv klogere på begreber som ”det nye børnesyn”, ”det intensive forældreskab” samt ”forældreudbrændthed”. Forsøget på at opdrage perfekt samt angsten for at begå fejl er nogle af de største risikofaktorer for at brænde ud i forældrerollen.

Månedsskriftet for almen praksis 05/03/2024

Forældre forventer i højere grad, at skoler løser konflikter, viser undersøgelse

Det kan få konsekvenser for fremtidens skole, hvis ikke lærere og forældre kan samarbejde, lyder det.

TV 2 Nyheder 30/03/2024

Freja drømmer om at bo i fællesskab. Anne og Alexander solgte deres hus for at gøre det

Flere unge børnefamilier flytter i bofællesskab, som ifølge eksperter kan afhjælpe ensomhed og stress. For Freja, Anne og Alexander har det været en nøgle til at klare hverdagen

Information 30/03/2024

»Jeg slog ned i en pude i sofaen. Jeg var totalt drænet. Jeg kunne ikke give mere af mig selv til det her lille menneske«

Mødre tænker mere end nogensinde før på, om de er gode nok forældre. Influenceren Christina Sander er en af dem, og hun er ved at være træt af nogle gange at føle sig som familiens projektleder.

Jyllands-Posten 31/03/2024

Sønnen ville have en luksussportsvogn og datteren et gods til konfirmationen: »Jeg tænkte, de snakker jo om et amerikansk bryllup«

Forældre mener i stigende grad, at udgifterne til konfirmationerne er for høje, og at det sociale pres skaber urealistiske forventninger til festen blandt de unge, viser en ny undersøgelse. Men forældre kan sagtens hjælpe deres børn med at navigere i de forventninger og sige fra, forklarer bankchef.

Berlingske 15/04/2024

Engang troede forældre på, at det hele nok skulle gå. Sådan er det ikke længere

Forældreskabet anno 2024 er i disse dage genstand for debat, men bør forældre, der konstant forholder sig til, hvordan de bør være forældre, i virkeligheden slippe de mange krav og give sig selv et klap på skulderen?

Kristeligt Dagblad 21/04/2024

Hader du kagebagning og får Aula-stress? Skolen forventer mere af forældre end nogensinde

Forældre forventes at deltage i alverdens trivsels-aktiviteter og bombarderes på Aula. Måske er det tid til, at forældre og skole i højere grad bliver på hver sin banehalvdel, foreslår sociolog Maria Ørskov Akselvoll.

Fyens Stiftstidende 21/04/2024

’Night nannies’ er del af voksende industri, siger ekspert

Selvom 'night nannies' endnu ikke er en udbredt tendens i Danmark, er det en del af en voksende industri omkring familielivet, siger ekspert.

TV 2 Nyheder 02/05/2024

»Børn er som våd cement«: Forskere advarer mod pastelfarvede Instagram-opslag med 'gode' råd til forældre

Forældre bør være langt mere kritiske over for de mange forskellige eksperter, som påstår at have opskriften på den bedste opdragelse. Mange af tidens populære influencere markedsfører sig selv som eksperter i både børnepsykologi og familieliv, men er de det?

Politiken 06/06/2024

Forældre siger ja til legegrupper, de ikke orker

Når forældre til børn i 6. klasse reagerer på frivillig tvang på Hjallerup Marked, afspejler det ifølge forsker en tydelig tendens

Nordjyske 13/06/2024

Sociolog: "Mænd bliver oplært til at give the mental load til kvinder"

Mental load er et ligestillingsproblem, men ikke et, som kun skal tages op i hjemmene. For det stikker dybt og helt ned i samfundets forventninger til kvinder og mænd, siger familiesociolog Maria Ørskov Akselvoll.

Woman 20/08/2024

Det grænseløse forældreskab

Mit barn er specielt. Vi får mere og mere unikke navne. Navnet skal udtrykke, hvem han eller hun er. Som pædagog og lærer skal du forstå lige præcis, hvem mit barn er, før du kan møde det. Billede er fra en webshop der sælger ‘Bibs de luxe navnesutter’

Bibliotek for læger 03/09/2024

Forældremøde har givet "et helt nyt udgangspunkt" for sprængfarlig debat, mener mor

Selv om både skole og forældre er begejstrede for nyt værktøj, peger ekspert på, at de gode intentioner kan være svære at føre ud i livet.

TV2 Nyheder 10/09/2024

Flere forældre køber ekstra tryghed: Carina Maibom Medard brugte tæt på 50.000 kroner på moderskabet

En industri af private tilbud til nye forældre er eksploderet inden for de sidste 20 år: Doulaer, ammerådgivning og akupunktur er blot nogle af dem. Og særligt andengangsforældre er villige til at betale en høj pris for bringe deres børn til verden.

Berlingske 12/10/2024

Forfatter og forsker i forældreskab: Drillenissen er et symptom på det grænseløse forældreskab

Alt for damerne står klar til at inspirere dig til, hvordan du arrangerer en rigtig sjov drillenisseleg for dit barn. Det bliver udviklende og lærerigt for barnet, lover eksperten. Men psssttt ... du kan også bare lade være ...

Politiken 02/11/2024

Sociolog: Vi får færre børn, fordi det er så udmattende at være forældre på den rigtige måde

Hvis der var større accept af forskellige måder at være forældre på, plads til at begå fejl, større sammenhold mellem forældre, kunne det være, at vi ville få flere børn.

Politiken 28/02/2023

Mentale byrder: Mødres usynlige arbejde er større, end vi tror

Forskning viser, at mødre er mere optaget af forældrerollen, især når det gælder ansvaret for at finde ny viden om børns udvikling og behov. Men også at deres større dedikation i mange tilfælde fører til skam, dårlig samvittighed og mental mistrivsel

Information 11/04/2023

Det var ikke bare den 13-årige piges barndom, han ændrede, det var rammerne for selve barndommen

Det holdt hele landet i et jerngreb, da en 13-årig pige forsvandt og blev fundet i sidste weekend. Det var alle forældres værste mareridt og er med til at begrænse alle børns frihed i en moderne, kaotisk verden uden megen følelse af kontrol.

Berlingske 22/04/2023

Større forventninger til sommerferier presser ressourcesvage familier: ”Sommerferien er blevet en tydelig klassemarkør”

Ressourcesvage familier kan have svært ved at leve op til de stigende krav til børns sommerferie. Vi skal dæmpe forventningerne til forældreskabet, lyder det fra sociolog

Kristeligt Dagblad 04/07/2023

Skolens forventninger til forældre er »eksploderet«. Men forældrene er selv en del af problemet

Forældre fylder så meget i børnenes skolegang, at det går ud over både skolen og forældrene. Forældrene, skoler og familier bør se hinanden i øjnene og genopfinde samarbejdet, påpeger eksperter.

Berlingske 05/08/2023

Forsker: Jeg var med til at skabe Aula. Fortryder jeg? Nej, men jeg er skuffet

Den digitale skole-hjem-kommunikation fejrer 20 års jubilæum i år. Den har gennemsyret alt – men er det forkætrede Aula-system egentlig til fordel for eleverne?

Politiken 26/08/2023

Udbrændte forældre – et problem i Danmark?

Fagkronik: Med et velmenende ønske om at ville deres barn det bedste, synes forældre at hjælpe deres børn på vej som aldrig før. Men hvor går grænsen mellem at støtte sit barn på livets vej og til at føle et altoverskyggende ansvar for den vej, der bliver mulig? For nogle forældre bliver skellet svært, og en udmattelse kan opstå – en udmattelse, som kan føre til udbrændte forældre.

Magasinet P 28/08/2023

Sociolog og psykolog angriber Kathrine Lilleør: Hun medvirker selv til en løgn

Børn og unge er slet ikke så skrøbelige, at de ikke kan tåle forældres alenetid. De har ikke brug for forældre, der alene prioriterer familien eller altid er til stede, for at trives. Så der er ingen grund til, at Kathrine Lilleør løfter den moralske pegefinger, skriver Maria Ørskov Akselvoll og Marie Tolstrup.

Berlingske 31/08/2023

Forældre kan bukke under for vildfarelsen, at alt er afgørende for barnets trivsel og fremtid

Det moderne børnesyn skaber et hæsblæsende stakåndet forældreliv, hvor forældre føler, at alt, de foretager sig, er altafgørende for deres barns trivsel og fremtidsmuligheder. International forskning viser, at det kan føre til decideret forældreudbrændthed, og det skal nu undersøges herhjemme.

Berlingske 05/09/2023

Pludselig citerede statsministeren hende i sin åbningstale. Men skolelederen bag det ni år gamle citat er ikke helt enig med Mette Frederiksen

Det er ikke kun forældrenes skyld, at forholdet mellem skole og hjem trænger til førstehjælp, siger skoleleder Helle Bjerg.

Berlingske 04/10/2023

Aulas direktør: Vores platform bidrager til stress blandt forældre og lærere

Mette Frederiksen (S) luftede ideen om at afskaffe Aula i sin åbningstale tirsdag. Siden har det været på alles læber, og nu blander direktøren for firmaet bag sig også i debatten.

Politiken 06/10/2023

De har undersøgt risikoen for at få stress og depression. Og særligt én gruppe stikker ud

Kvinder har højere risiko for at få stress og depression end mænd, viser ny undersøgelse. Især kvinder i 30’erne er ramt.

Femina Update 15/10/2023

“Jeg bruger mere tid på at skrive med forældre end at forberede min undervisning.”

Forældre blander sig mere og mere i lærernes og pædagogernes arbejde. Går det ud over børnene?

Zetland, 25/10/2023

Grænseløs forældreinvolvering i skolen kan vise sig at gøre mere skade end gavn

Den politiske løsning på at skabe fremtidens arbejdsstyrke ligger ikke i at få forældre til at gøre mere. Den ligger i at frigøre tid hos forældrene, at skabe gode strukturer omkring børnefamilien. Og gode strukturer rimer for eksempel ikke på grænseløs kommunikation på Aula.

Berlingske 11/11/2023

Sociolog og psykolog: Ordet lugter lidt af konservativ boomer, men opdragelse handler i dag om noget helt andet end tidligere – og det er ikke kun godt

Vi ser i vores arbejde, at flere og flere forældre er pressede af tidens opdragelsesideal – og af at skulle overvåge sin ageren og slå knuder på sig selv af frygt for at træde forkert i forældreskabet. De er på et grænseløst og unødvendigt kompliceret arbejde.

Politiken 12/11/2023

Danske forældre jagter ny nissetrend, og eksperter tager sig til hovedet: »Der er ingen grænser for, hvad du skal gøre for dine børn«

For at give deres børn den mest magiske julemåned køber flere og flere forældre sig til professionel hjælp. Drillenissen er simpelthen blevet kommercialiseret. En 41-årig familiefar er stærkt begejstret, mens det ifølge to eksperter er det seneste eksempel på det grænseløse forældreskab.

Jyllands-Posten 27/11/2023

Familiesociolog: Måske er bægeret ved at flyde over for børnefamilierne

Forældreskabet har været til heftig debat i år. Mange er udkørt. Mange længes efter forandring.

Politiken 16/12/2023

Hun oplevede det selv, da hun faldt om midt i opvasken: Her er det moderne forældreskabs fem største fælder

Mange forældre i 2022 lever i drømmen om at være perfekte ifølge sociolog og ph.d. Maria Ørskov Akselvoll. Hun advarer her om fem faldgruber, forældre bør kende til, hvis de vil undgå at føle sig utilstrækkelige.

Berlingske 15/05/2022

Familieekspert: Drop de høje tanker om forældrelivet – du kommer alligevel aldrig til at styre dit barns fremtid

Forældrelivet i 2022 er – særligt for mødre – fyldt med tårnhøje idealer og tonsvis af manualer til, hvordan man er forælder på den »rigtige måde«. Følger man dem uden kritisk sans, kan det ende katastrofalt, skriver sociolog Maria Ørskov Akselvoll i en ny bog, »Det grænseløse forældreskab«.

Berlingske 15/05/2022: 

Forsker vil med ny bog ruste forældre til at sige fra over for opdragelseseksperter og skolens krav

Forældre bliver bombarderet med gode råd fra eksperter og tilbud fra private virksomheder. Ligesom der er skruet op for forældrenes ansvar i skole og dagtilbud. Det intensiverer presset på forældrene, mener ph.d. i familiesociologi Maria Ørskov Akselvoll, der har skrevet en bog om, hvorfor forældreskabet er blevet grænseløst

Information 16/05/2022

Forsker: Skal forældre virkelig bruge fire-fem fridage om året på skolearrangementer?

’Det grænseløse forældreskab’ hedder en ny bog af sociolog Maria Ørskov Akselvoll, som tidligere har skrevet ph.d. om skole-hjemsamarbejde. Hun opfordrer til, at man ser på, om de mange, mange forældrearrangementer virkelig gavner eleverne og opfordrer til, at lærernes tager kontrollen tilbage.

Folkeskolen.dk 18/05/2022

Jette sendte børnene i daginstitution. Hendes datter bliver hjemme med sine børn

Er det bedst for børn og forældre, at børnene tilbringer dagen i en institution? Spørgsmålet er blevet mere komplekst at svare på, end det var for en generation siden

Kristeligt Dagblad 10/06/2022

Se mig

Opdragelse. Set fra nutidens hvad-synes-du-selv-perspektiv er det svært at begribe, hvor lang tid det har taget at få øje på barnet.

Weekendavisen 10/06/2022

De er stressede, de sover alt for lidt og stiller krav som aldrig før

Igen og igen popper forældreskabsdebatter op som i et spil muldvarp i Tivoli. De er symptomatiske tegn på de grundspændinger, der eksisterer i det moderne forældreskab. Hvorfor er andre forældres pædagogiske valg og fravalg, deres forbrug, deres ideer og følelser så provokerende?

Politiken 23/07/2022

Forsker: Forældre tør ikke sige fra over for trivselsarbejdet i skolen

Antallet af trivselsaktiviteter, forældre forventes at deltage i, er historisk højt. Men vi har slet ikke belæg for at sige, at den udvikling skaber bedre trivsel i skolen. Måske skaber den endda problemer.

Politiken 13/08/2022

Forældre tør ikke sige nej til legegrupper og forældrefester – nu kommer ekspert med opfordring til forældrene

Mange forældre tør ikke at sige fra over for arrangementer som hytteture og forældrefester i deres børns skoleklasser, selvom de ikke har lyst til at deltage, siger flere eksperter. Det er på trods af, at vi faktisk ikke ved, om det har en positiv betydning for børnenes trivsel.

Berlingske 20/08/2022

Vores samfund dyrker forældres usikkerhed

Vi oplever en stigende usikkerhed hos forældre. Ikke fordi de mangler viden og professionelle, der kan guide dem i forældreskabet, men netop fordi de bombarderes med information og opfordringer, som nærer usikkerheden.

Politiken 25/08/2022

Zetland 07/09/2022

Hvordan forholder man sig til 250 forskellige autostole? Det er blevet hårdere at være småbørnsforælder

Nutidens småbørnsforældre involverer sig i alt. Og så bliver de konstant dunket oven i hovedet for det. Men der er flere gode grunde til, at børn er blevet et projekt, man skal lykkes med

Kristeligt Dagblad 13/10/2022

Politikere er så optaget af at opdrage på forældrene

Lad os i stedet vende blikket mod skolen og de strukturer, herunder den skole- og familiepolitik, som rammesætter undervisningen for både lærere, elever og forældre.

Berlingske 19/10/2022

Flere forældre underviser deres børn hjemme: ”I folkeskolen styrer klokken alting”

Et stigende antal forældre vælger at undervise deres børn hjemme. Utilfredshed med folkeskolen og erfaringerne fra corona-nedlukningerne er en del af årsagen. Men også en bredere tendens i retning af, at forældre føler og tager større ansvar for alt omkring deres børn, spiller ind, mener sociolog

Kristeligt Dagblad 19/11/2022

»Fuck Aula og forældreråd«: Et tweet viser, hvad der er sket med forældreskabet de seneste 20 år

Mor raser over nissevenner i et tweet. Ifølge en sociolog viser det en større tendens i nutidens forældreskab.

Berlingske 03/12/2022

Børn og forældre hænger i med det yderste af neglene for at opretholde velfærdsstaten

Børns barndom og ungdom er blevet markant anderledes de seneste 20 år. Det skyldes i høj grad den overlevelseskamp, som velfærdsstaten befinder sig i, og som påvirker os fra vugge til grav. »Fokus er på at skabe familier, der skal opretholde velfærdsstaten,« siger forsker.

Berlingske 11/12/2022

Tidens forældreskab rummer et paradoks, mener ekspert - og du har nok selv mærket til det

74 procent af VORES BØRNs læsere føler sig utilstrækkelige i forældreskabet. Men der er, ifølge eksperter, ingen grund til at slå dig selv i hovedet med idealer om det gode familieliv, og det er også tilladt at være skeptisk og sige nej tak, når omgivelserne bombarderer dig med bud på, hvordan du bliver den allerbedste mor eller far. Det er budskabet i en ny bog, hvor tidens forældreskabsideal kommer under

Vores Børn, december, 2022

Forsker: Nu taler vi direkte om ’forældreudbrændthed’

Forventningerne til det ideelle forældreskab får stadig flere til at bukke under for presset og brænde ud. Familieekspert Maria Ørskov Akselvoll opfordrer forældre til at sænke skuldrene lidt og huske på, at deres job indimellem også er at lade være med at involvere sig.

Politiken 24/12/2022

Mor klarer skole-hjem-samarbejdet – fordi det er mest ’praktisk’

Når der skal tjekkes Aula, laves legeaftaler og arrangeres klassefest, er mor i overvældende grad mere på banen end far, viser en ny undersøgelse fra magasinet Skolebørn. I hvert fald, hvis man spørger kvinderne. Det skyldes både økonomiske strukturer og højere forventninger til mor, siger sociolog Maria Ørskov Akselvoll. Selv synes forældrene, at det handler om praktik og evner.

Skolebørn nr. 2/2021

Corona har givet nye rutiner, når forældre og børn bydes velkommen til skolen

Corona har ændret skolestarten for landets børn og forældre. Vær klar i forventningsafstemningen og tæm ambitionerne, når forældresamarbejdet sparkes i gang, lyder rådet fra forskere og en børnehaveklasseleder.

Folkeskolen.dk 10/08/21

Det kaldes mødrenes usynlige arbejde, og kan ende grueligt galt: »Det er alt det, der foregår inde i deres hoveder, som fædre ikke ser«

Indtil for nylig var Camilla Bødker både familiens kalender, familiens Aula-ansvarlige og den, som klarede forældrerådsmøder. En ny undersøgelse viser, at fordelingen af skole-hjem-pligter i høj grad er ulige fordelt mellem kønnene. Det kan koste ægteskabet dyrt.

Berlingske 11/10/2021

Historisk har der aldrig været så mange forventninger til forældre som i dag

Gode forældre bør engagere sig, lyder tidens krav. Arrangere legegrupper, spise fællespizza, bruge sprogkufferter derhjemme og følge med i digital kommunikation fra institutionen. Men far og mor er under massivt pres og tør sjældent sige nej, siger sociolog Maria Ørskov Akselvoll og opfordrer dagtilbud til at være mere opmærksomme på, hvad de kræver af forældre.

Magasinet I Børnehøjde, nr. 2, 2021

Når forældre bliver for meget

Problemer med forældresamarbejdet smitter af på ­læreres lyst til at blive i jobbet. Danmarks Lærerforening og Skole og ­Forældre er enige om, at der er brug for klare regler for kommunikationen og sprogbrugen mellem skole og hjem.

Folkeskolen.dk 17/01/20

Tag de kritiske briller på og få øje på skole-hjem-samarbejdets blinde vinkler. Ledelse I Morgen

Artiklen kan fås ved at sende mig en mail på maria@mariaakselvoll.dk

Tidsskrift for pædagogisk ledelse. Tema om skole-hjem-samarbejdet

Lærer om Aula: Der er brugervenligheden til forskel

På fire skoler gør de klar til som et pilotforsøg at lukke forældrene ind på skolernes nye samarbejdsplatform Aula efter vinterferien. En forsker har repræsenteret forældreperspektivet som "kritisk ven" i udviklingen af det nye system, som alle skoler tager i brug efter sommerferien.

Folkeskolen.dk 08/02/19

Magasinet Vejlederforum, nr. 2/2019 (Tema om social mobilitet)

Forældresamarbejdet er designet til overskudsforældre

Vi spænder ben for børn fra resursesvage hjem, når vi insisterer på et stadig mere intensivt skole-hjem-samarbejde. Det passer bedst til højtuddannede kernefamilier, advarer ph.d. Maria Ørskov Akselvoll.

Folkeskolen.dk nr. 14

»Skole-hjem-samarbejdet er blevet en slags moralsk opdragelse, hvor alle skal lære at gøre som den øvre middelklasse«

Skole-hjem-samarbejdet har i årtier været hyldet som afgørende for barnets læring. Men digitaliseringen af kommunikationen mellem skole og hjem har fået samarbejdet til at eskalere, og det kan skabe mere ulighed og mindre selvstændige elever, lyder det fra forskere

Information 16/09/19

Forsker: Aula stiller grænseløse krav til forældre

Ordet Aula har været på de fleste folkeskoleforældre og -læreres læber de seneste dage. Mandag blev den digitale platform ForældreIntra nemlig afløst af Aula, hvor forældre blandt andet kan læse ugeplaner, skrive sygemeldinger og blive orienteret om skoleture, lus i klassen, og hvad menuen står på i kantinen.

Politiken 23/010/19

Aula er klassens nye dreng, men kan han blive ven med alle?

I denne uge blev Aula rullet ud på de fleste af landets folkeskoler. Men har den gjort dialogen mellem skole og hjem lettere? »Måske ville det hjælpe, hvis informationsstrømmen var mindre,« lyder det fra mor til tre børn.

Jyllands-Posten 24/10/19

Ny undersøgelse: Brugerbetaling breder sig på folkeskolerne

Tre ud af fire lærere oplever, at der i stigende omfang bliver opkrævet brugerbetaling af forældre på deres skole. Dybt alvorligt, advarer forsker og forældreorganisation – og et grundlæggende brud på loven om, at der skal være lige adgang til undervisning.

Folkeskolen.dk 25/01/2018

Så kommer de andre med deres fine retter og så står jeg bare der med den åndssvage pizza

symbolske grænser imellem forældre i det sociale liv i folkeskolen

Norsk Sosiologisk Tidsskrift, nr. 3., s. 225-241

Forældre har forskellige strategier

Forældre har forskellige syn på opdragelse og deres rolle i deres børns skolegang afhængig af hvor lang en uddannelse de har. Det fandt sociolog Maria Ørskov Akselvoll ud af, da hun som led i sin ph.d. gennem en årrække har fulgt flere skoleklasser for at undersøge, hvordan samarbejdet med forældrene foregik. Overordnet set har forældre typisk fire forskellige strategier til at håndtere skolens krav og forventninger på.

Skolebørn nr. 2/2018

Forældreintra kan øge ulighed i skolen

De seneste 15 år er mængden af elektronisk information mellem skole og forældre eksploderet. Ifølge forsker bag ny bog favoriserer denne udvikling de veluddannede forældre, der er gode til at skrive og håndtere it. Et nyt system er på vej og skulle gerne sikre et bedre overblik, lyder det

Kristeligt Dagblad 11/08/18

Forsker: Vi overser forældrenes forskellige perspektiver

Når man taler med de forældre, der ikke engagerer sig i klassefællesskabet, forstår man hvorfor de ikke gør det. Men der er som regel gode grunde det, lyder det fra forsker og forfatter til bog om samspillet mellem skole og hjem, som udkommer i morgen. Bogen kan downloades gratis af DLF-medlemmer.

Folkeskolen.dk 15/08/18

Intramonsteret: Vi hader det – men kan vi klare os uden?

Som Frankensteins monster blev også forældreintra lavet af forskellige stumper, som tilsammen skulle skabe nyt liv. To skolelærere fra Jylland opfandt it-platformen, der først var et redskab for lærere, senere elektronisk lektiebog og et bindeled mellem skole og hjem.

Politiken 19/08/18

Skolernes krav til forældre er ikke for børn

I jagten på det gode skole-hjem-samarbejde kan det virke, som om forældreinvolvering bliver et mål i sig selv. Jo mere forældrene deltager i det faglige såvel som i trivslen, jo bedre er det. Øjensynligt. Det mener forsker i forældreinvolvering i skoler

Kristeligt Dagblad 28/08/18

Samarbejdet stikker helt af på Forældreintra

Vil du skrive en lille intro her til artiklen...

Frie Skoler 26/09/18

Hierarkier i forældregruppen rammer børnene

”Jamen, så blev vi jo enige om det!” Nogle forældre er mere populære og bestemmer mere end andre, når der diskuteres vigtige emner på forældremødet, eller når der skal arrangeres. Det oplever næsten halvdelen af forældrene i folkeskolen, viser en ny undersøgelse. En høj grad af hierarki kan skade fælleskabet og samarbejdet i forældregruppen – og det smitter af på eleverne.

Skolebørn nr. 4/2018

ForældreIntra kræver konstant opmærksomhed...

Husk matematikbogen og legegruppen, og hav ugeplanen ved hånden. ForældreIntra har skabt en hel ny forældregeneration, der aldrig misser en besked. Det har ændret forholdet mellem skole og hjem fundamentalt – og udvisket grænserne mellem køkkenet og lærerværelset.

Zetland.dk 6/2/2017

Skolen byder forældrene op til en kompliceret dans

Forskningen viser, at forældrenes aktive deltagelse har en positiv indflydelse på børns læring og trivsel. Derfor vil skolen gerne samarbejde med forældrene. Udfordringen er at få alle forældre involveret – og at sikre, at der er tale om et reelt samarbejde.

Skolebørn nr. 1/2017

ForældreIntra belaster mange forældre

Ph.d.-afhandling viser, at forældre gerne vil involvere sig i børns liv, men nogle kan ikke honorere skolens digitale forventninger.

Børn & Bøger nr. 2 2017

Småbørnsmor til forældre: Hvorfor kommer I ikke til møderne?

Linda Pilgaard Skov, der er mor til tre, oplever ofte, at forældremøder bliver aflyst eller at meget få dukker op.

DR.dk Regionalt 10/05/2017

Forsker: Forældre får historisk meget at at vide om børns skole - måske for meget

De mange informationer på Forældreintra kan fratage børnene et ansvar, mener forening.

DR.dk Nyheder 14/08/2017

Legegrupper

Kan du skrive en intro her?....

Børn & Unge, nr 13, 29/08/17

En lærer siger undskyld for grænseløse krav. Har forventningen til forældre taget overhånd?

Skole-hjem-samarbejdet er intensiveret over de seneste 50 år. Skolen forventer og kræver langt mere af forældre end tidligere. Udviklingen hører blandt de væsentligste i skoleverdenen. Men nu siger en lærer undskyld. For er vi sikre på, at jo mere forældre er involverede i deres børns skolegang, jo bedre går det børnene?

Zetland.dk 24/10/2017

Det digitaliserede skole-hjem-samarbejde i et forældreperspektiv – om forældres forskellige involveringsstrategier på Forældreintra

Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 4 December

Lige en opgave for mor

Forældreintra. »Husk at læse 20 minutter! Husk, at der er fernisering i billedkunst. Husk, at I skal stå for legegruppen i denne uge.« Ny ph.d.-afhandling har...

Weekendavisen 9/12