Kronikker / Debatindlæg
Sociolog: Vi får færre børn, fordi det er så udmattende at være forældre på den rigtige måde
Hvis der var større accept af forskellige måder at være forældre på, plads til at begå fejl, større sammenhold mellem forældre, kunne det være, at vi ville få flere børn.
Politiken 28/02/2023
Mentale byrder: Mødres usynlige arbejde er større, end vi tror
Forskning viser, at mødre er mere optaget af forældrerollen, især når det gælder ansvaret for at finde ny viden om børns udvikling og behov. Men også at deres større dedikation i mange tilfælde fører til skam, dårlig samvittighed og mental mistrivsel
Information 11/04/2023
Det var ikke bare den 13-årige piges barndom, han ændrede, det var rammerne for selve barndommen
Det holdt hele landet i et jerngreb, da en 13-årig pige forsvandt og blev fundet i sidste weekend. Det var alle forældres værste mareridt og er med til at begrænse alle børns frihed i en moderne, kaotisk verden uden megen følelse af kontrol.
Berlingske 22/04/2023
Hun oplevede det selv, da hun faldt om midt i opvasken: Her er det moderne forældreskabs fem største fælder
Mange forældre i 2022 lever i drømmen om at være perfekte ifølge sociolog og ph.d. Maria Ørskov Akselvoll. Hun advarer her om fem faldgruber, forældre bør kende til, hvis de vil undgå at føle sig utilstrækkelige.
Berlingske 15/05/2022
Familieekspert: Drop de høje tanker om forældrelivet – du kommer alligevel aldrig til at styre dit barns fremtid
Forældrelivet i 2022 er – særligt for mødre – fyldt med tårnhøje idealer og tonsvis af manualer til, hvordan man er forælder på den »rigtige måde«. Følger man dem uden kritisk sans, kan det ende katastrofalt, skriver sociolog Maria Ørskov Akselvoll i en ny bog, »Det grænseløse forældreskab«.
Berlingske 15/05/2022:
Forsker vil med ny bog ruste forældre til at sige fra over for opdragelseseksperter og skolens krav
Forældre bliver bombarderet med gode råd fra eksperter og tilbud fra private virksomheder. Ligesom der er skruet op for forældrenes ansvar i skole og dagtilbud. Det intensiverer presset på forældrene, mener ph.d. i familiesociologi Maria Ørskov Akselvoll, der har skrevet en bog om, hvorfor forældreskabet er blevet grænseløst
Information 16/05/2022
Mor klarer skole-hjem-samarbejdet – fordi det er mest ’praktisk’
Når der skal tjekkes Aula, laves legeaftaler og arrangeres klassefest, er mor i overvældende grad mere på banen end far, viser en ny undersøgelse fra magasinet Skolebørn. I hvert fald, hvis man spørger kvinderne. Det skyldes både økonomiske strukturer og højere forventninger til mor, siger sociolog Maria Ørskov Akselvoll. Selv synes forældrene, at det handler om praktik og evner.
Skolebørn nr. 2/2021
Corona har givet nye rutiner, når forældre og børn bydes velkommen til skolen
Corona har ændret skolestarten for landets børn og forældre. Vær klar i forventningsafstemningen og tæm ambitionerne, når forældresamarbejdet sparkes i gang, lyder rådet fra forskere og en børnehaveklasseleder.
Folkeskolen.dk 10/08/21
Det kaldes mødrenes usynlige arbejde, og kan ende grueligt galt: »Det er alt det, der foregår inde i deres hoveder, som fædre ikke ser«
Indtil for nylig var Camilla Bødker både familiens kalender, familiens Aula-ansvarlige og den, som klarede forældrerådsmøder. En ny undersøgelse viser, at fordelingen af skole-hjem-pligter i høj grad er ulige fordelt mellem kønnene. Det kan koste ægteskabet dyrt.
Berlingske 11/10/2021
Når forældre bliver for meget
Problemer med forældresamarbejdet smitter af på læreres lyst til at blive i jobbet. Danmarks Lærerforening og Skole og Forældre er enige om, at der er brug for klare regler for kommunikationen og sprogbrugen mellem skole og hjem.
Folkeskolen.dk 17/01/20
Tag de kritiske briller på og få øje på skole-hjem-samarbejdets blinde vinkler. Ledelse I Morgen
Artiklen kan fås ved at sende mig en mail på maria@mariaakselvoll.dk
Tidsskrift for pædagogisk ledelse. Tema om skole-hjem-samarbejdet
Lærer om Aula: Der er brugervenligheden til forskel
På fire skoler gør de klar til som et pilotforsøg at lukke forældrene ind på skolernes nye samarbejdsplatform Aula efter vinterferien. En forsker har repræsenteret forældreperspektivet som "kritisk ven" i udviklingen af det nye system, som alle skoler tager i brug efter sommerferien.
Folkeskolen.dk 08/02/19
Skole-hjem-samarbejdet er hverken en neutral eller naturgiven størrelse
Vil du skrive noget til denne ???
Magasinet Vejlederforum, nr. 2/2019 (Tema om social mobilitet)
Forældresamarbejdet er designet til overskudsforældre
Vi spænder ben for børn fra resursesvage hjem, når vi insisterer på et stadig mere intensivt skole-hjem-samarbejde. Det passer bedst til højtuddannede kernefamilier, advarer ph.d. Maria Ørskov Akselvoll.
Folkeskolen.dk nr. 14
Ny undersøgelse: Brugerbetaling breder sig på folkeskolerne
Tre ud af fire lærere oplever, at der i stigende omfang bliver opkrævet brugerbetaling af forældre på deres skole. Dybt alvorligt, advarer forsker og forældreorganisation – og et grundlæggende brud på loven om, at der skal være lige adgang til undervisning.
Folkeskolen.dk 25/01/2018
Så kommer de andre med deres fine retter og så står jeg bare der med den åndssvage pizza
symbolske grænser imellem forældre i det sociale liv i folkeskolen
Norsk Sosiologisk Tidsskrift, nr. 3., s. 225-241
Forældre har forskellige strategier
Forældre har forskellige syn på opdragelse og deres rolle i deres børns skolegang afhængig af hvor lang en uddannelse de har. Det fandt sociolog Maria Ørskov Akselvoll ud af, da hun som led i sin ph.d. gennem en årrække har fulgt flere skoleklasser for at undersøge, hvordan samarbejdet med forældrene foregik. Overordnet set har forældre typisk fire forskellige strategier til at håndtere skolens krav og forventninger på.
Skolebørn nr. 2/2018
ForældreIntra kræver konstant opmærksomhed...
Husk matematikbogen og legegruppen, og hav ugeplanen ved hånden. ForældreIntra har skabt en hel ny forældregeneration, der aldrig misser en besked. Det har ændret forholdet mellem skole og hjem fundamentalt – og udvisket grænserne mellem køkkenet og lærerværelset.
Zetland.dk 6/2/2017
Skolen byder forældrene op til en kompliceret dans
Forskningen viser, at forældrenes aktive deltagelse har en positiv indflydelse på børns læring og trivsel. Derfor vil skolen gerne samarbejde med forældrene. Udfordringen er at få alle forældre involveret – og at sikre, at der er tale om et reelt samarbejde.
Skolebørn nr. 1/2017
ForældreIntra belaster mange forældre
Ph.d.-afhandling viser, at forældre gerne vil involvere sig i børns liv, men nogle kan ikke honorere skolens digitale forventninger.
Børn & Bøger nr. 2 2017