Velkommen til et sociologisk blik på familieliv, forældreskab og opdragelse!
Som familiesociolog arbejder jeg med forholdet mellem samfundet og familien. Nærmere bestemt hvordan familielivet, forældreskabet og opdragelsen skabes og formes i samspil med tidsånden såvel som samfundets udvikling og dets strukturer – herunder politik, velfærdstilbud, institutioner og skoler, kultur og marked. Jeg beskæftiger mig særligt med, hvordan tidens forældreskab og samfundets ideal for, hvordan man er en ‘god’ forælder stiller historisk høje krav til forældre. Og hvorfor det faktisk er et problem – for samfundet og for familien.
Det sociologiske blik er nemlig et kritisk blik og vi sociologer er som regel ude efter at afdække og forstå problemer, magt og sociale mekanismer, der sjældent er synlige ved første øjekast. Når vi kan få øje på disse, bliver det muligt at se, hvorfor noget er som det er, fx hvorfor forældreskabet er blevet så krævende for forældre, og hvordan det er gået til – og dermed også at se, at det faktisk kunne være anderledes.
Dette er, som jeg ser det, sociologiens befriende kraft: at hjælpe os med at synliggøre det usynlige, og give os en større forståelse af vores eget liv i det helt store billede – samspillet mellem det, der foregår ude i verden og det, der foregår i det nære og i os selv. Når vi får øje på det, forstår vi, at vi har flere handlemuligheder, end vi måske lige går og tror.
Bøger
Her præsenteres et kurateret udvalg af bøger til salg, udvalgt med omhu for at tilbyde indsigt og inspiration inden for relevante fagområder.
Presse
I presse-sektionen finder du mine artikler, kronikker og debatindlæg, der belyser aktuelle emner og inviterer til refleksion og dialog.
Medier
I mediesektionen finder du uddrag fra aviser, magasiner samt omtaler og interviews fra tv, radio og podcasts, der giver et dybere indblik i mit arbejde.
Det grænseløse forældreskab
Det grænseløse forældreskab er min seneste bog og mit bud på en diagnose af tidens forældreskab. Ikke sådan som det gøres af alle forældre, men som dét dominerende ideal, alle forældre på en eller anden måde måler sig selv i forhold til.
Det forældreskab som i dag idealiseres – af staten, af markedet, opdragelseseksperterne og i kulturen – er et meget intensivt forældreskab, der kræver at forældre er konstant inde over barnets udvikling og trivsel. I bogen viser jeg, hvorfor det er blevet sådan og hvilke konsekvenser det har for forældre – og jeg stiller det spørgsmål, jeg mener, vi mangler at debattere: Er det sådan vi have, at forældreskabet skal være? Er et intensivt forældreskab også et godt familieliv?
Der er nemlig mange gode argumenter for, at det også kunne gøres anderledes – og at forældre med sindsro kan sænke ambitionsniveauet og skuldrene lidt mere, bl.a. ved at lytte mindre til eksperter og mere til sig selv.
Følg med på Instagram!
Opdag de nyeste opdateringer, inspiration og eksklusive indhold direkte fra mit Instagram-feed. Følg mig for at være en del af rejsen!